MUMBAI • INDIA

8 dagen

DE DROOMSTAD

MUMBAI


Wanneer

  • van 7 tot 14 mei 2023



Prijs

  • € 1620 excl.vluchten

WAT MAAKT DEZE REIS ZO BIJZONDER


Mumbai ‘de droomstad’ – schitterend, kleurrijk, verrassend, onverwacht hedendaags naast diep ingewortelde tradities, Bollywood, Victoriaans, artistiek, uitersten. Deze rijkste stad van India gelegen aan de Arabische zee is een niet te vatten fascinerende, op en top Indische stad! Een citytrip naar Mumbai laat je echt niet koud!

Mumbai bezoeken vraagt toch wel wat know-how om op het juiste moment op de juiste plaats te zijn. Wij brengen je daar! We bouwen ons verhaal op, vertrekkende vanuit de eerste kleine vissersgemeenschappen tot in het bruisende hart van deze boeiende, historische en tegelijk hedendaagse Indische miljoenenstad. We laten niets aan je voorbijgaan. Op deze citytrip dompelen we je onder in kleuren, muziek, dans en prachtige Victoriaanse en hedendaagse architectuur, kunstcollecties van traditioneel tot hedendaags, van de kunstenaars op straat tot in de vele galerijen. We luisteren naar de verhalen van rijke en arme inwoners van Mumbai en ontdekken hun leefwereld. We leren de stad kennen met chique winkels, kleurrijke bazaars, overvolle treinen.

Doorheen heel de trip zijn we ook op culinaire ontdekking : van theestalletje tot smoothy-bar, van dahl-chapatti tot multiculturele gastronomie. We overnachten in stijl, in zeer authentieke pareltjes van de stad. We lopen in de voetsporen van Mahatma Ghandi en Jeanne Devos. Wij bezoeken een weeshuis met kinderen waar we al jaren een fijne band mee hebben opgebouwd.



DE REIS IN EEN OOGOPSLAG


Dag 1: Internationale vlucht naar Mumbai

We worden hartelijk verwelkomd in de luchthaven, waarna we samen naar het hotel gaan, gelegen aan de kust. 


Dag 2: Ontwaken langs het strand

We worden wakker in deze Oosterse wereldstad. We maken een wandeling langs het strand en ontdekken de grote contrasten in deze miljoenenstad, van sloppenwijk tot Bollywoodloft. Mumbai is ontstaan rond zeven kleine eilanden, met elk hun eigen leefgemeenschappen. We doen de eerste indrukken op. We bezichtigen een Hindoetempel en een grote kerk. ’s Avonds bij zonsondergang flaneren we op het zeer levendig strand en zijn we te gast in een klein, charmant theater.  


Dag 3: Met de trein naar Bandra - Bollywood

Na een heerlijk ontbijt nemen we de trein voor een dagje Bollywood. We bezoeken het station, waar we de voedselbedeling zien van duizenden lunchboxen. We rijden met de trein naar Bandra. Bandra ligt in het westen van Mumbai en wordt de ‘Queen of the suburbs’ genoemd. In Bandra vindt men de ‘coolste’ restaurants, hipste Indisch-hedendaagse winkels en bars van Mumbai omdat hier ook vele Bollywood acteurs leven. Bollywood kent vele verhalen die elke Indiër doet dromen. Dit heb je nog nooit gezien! Wat een kitsch en grandioze decors bij elkaar. We beleven een dag Bollywood met glitter en glamour: een onwezenlijke ervaring. Deze plaats is ook gekend omwille van zijn kustlijn waar we fijne wandelingen maken doorheen oude vissersnederzettingen in Portugese stijl (restanten van een Portugese kolonie). De bevolking is hier van nature zeer kosmopolitisch. Hindoes, Christenen, Parsis (Zoroastrians) en Moslims. Bandra is dan ook de thuis van vele kerken, ja zelfs een basiliek, moskeeën en tempels. 


Dag 4: In de voetstappen van Mahatma Ghandi

We starten onze dag met een mindful yogasessie op het strand. Na het ontbijt vertrekken we naar onze volgende bestemming en houden een tussenstop aan de door de Engelsen gebouwde historische wasplaats Dhobi Ghat, voor een onderdompeling in het aangrijpende leven van de lokale werkers. We lunchen in het restaurant van het weeshuis. Wat we hier eten, komt volledig ten goede aan hun werking. Na de lunch stappen we in de voetsporen van Mahatma Ghandi naar het huis waar hij 27 jaar woonde en dat nu een museum is geworden. ’s Avonds maken we een promenade bij zonsondergang langs de halssnoer van India. 


Dag 5: In de voetstappen van Jeanne Devos

Vroeg uit de veren zien we Mumbai ontwaken. We fietsen naar de buik van Mumbai. We bezoeken Mumbai’s oudste tempel waarnaar de stad ook genoemd is en wandelen doorheen Crawford Market, een versmarkt in een historisch koloniaal gebouw. Na het ontbijt wandelen we naar de mooie Babulnatt-tempel en staan we versteld aan de fascinerende watertank van Banganga. In de namiddag ontmoeten we zuster Christy, opvolgster van Jeanne Devos in Mumbai. We luisteren naar haar boeiende verhalen en maken kennis met de organisatie ‘National Domestic Workers Movement’.  


Dag 6: Victoriaans

Na een heerlijk ontbijt gaan we steeds meer zuidwaarts de stad in, naar het oude Victoriaanse Bombay. De Engelsen hebben een enorme voetafdruk nagelaten in het straatbeeld van Bombay, maar ook in de dagdagelijkse activiteit van elke Indiër. De prachtige grasvelden, grote weidse cricket-speelgronden middenin het meest historische gedeelte van de stad leiden ons langs de impressionante Victoriaanse architectuur. We bezoeken ook het museum voor moderne kunst, het Chatrapati Shivaji Museum -het voormalig genaamd Prince of Wales Museum- en een gerenommeerde galerij voor hedendaagse Indische kunst. We ronden af met het bezoek aan Victoria Railway station. Als kers op de taart overnachten we in het historische Taj Mahal hotel gelegen aan ‘de gateway of India’. 


Dag 7: Olifanteneiland met de boot

Na een rustige ochtendbrunch vertrekken we kort na de middag voor een boottocht naar werelderfgoed ‘Elefanta cave’, gelegen op een eiland, 10 km van Mumbai in de Arabische Zee. In 1534 koloniseerde de Portugezen Mumbai en zij gaven dit eiland de naam Elefanta omdat zij zo onder de indruk waren van de gigantisch grote Shiva beeldhouwwerken. Bij terugkeer hebben we in het Taj nog een kamer ter opfrissing voorzien en genieten we van een lekker afscheidsdiner op een verrassende, legendarische plaats, voor vertrek huiswaarts.  


Dag 8: Home sweet home

LOGIES


Bij aankomst overnachten we 3 nachten in een hotel aan het strand. We schuiven telkens een beetje op in de stad en slapen de volgende 2 nachten in het hartje van Bombay in een Indische club, naar Engelse traditie en gelegen midden in het groen. Deze club ademt de koloniale sfeer uit, met prachtige tuinen, waar we echt op adem komen van de gevulde dagen. Deze plaats is ideaal gelegen, zodat we stukken van de stad al wandelend kunnen ontdekken. De laatste nacht verblijven we in grandeur op het uiterste landpunt, in het niet te missen Taj-hotel, hét visitekaartje van de stad en de trots van het land.



STORYTELLING


Deze reis wordt begeleid door Helga.

IMPRESSIES


30 maart 2020

 

Top ervaring, Mumbai is de reis zeker waard.

 

- Dhr & Mevr Bostoen, Destelbergen

 

 

Waarom? Om de geuren van India terug te kunnen opsnuiven en haar rijke pallet aan kleuren terug te zien. En Mumbai was tot dan altijd maar een tussenstap op weg naar een andere bestemming. Mumbai is een wereldstad rijk aan diversiteit.  Haar bewoners, arm en rijk, oud en jong. Haar architectuur met de koloniale, statige, huizen palend aan brede lanen en parken. Haar monumenten zoals Victoria Station en de Poort van India. Haar musea; o.a. het museum van “Modern Art” waar we zoveel verschillende instrumenten hebben kunnen beluisteren en aanraken. Het museum waar hedendaagse schilders tentoonstelden. Het Elephant eiland, met een stevige wandeling naar de grotten, een Hindu tempel daterend van voor de 8ste eeuw.  We hebben kunnen proeven van een stukje vergane glorie, nostalgie bij een fotografe. Tussendoor hebben we geshopt en zijn we bij een ontwerpster beland. En als toetje op de taart 2 dagen verblijf in “Het Taj Mahal Palace Hotel”.

- Jeanine Allary, Wilrijk

 


Ik zal het niet nalaten deze citytrip alom aan te raden.

- Sabine Convent, St Pieters Woluwe