MAROKKO

7 dagen

MARRAKESH EXPRESS


Wanneer

  • 2023Prijs

  • € 1880 excl.vluchten

WAT MAAKT DEZE REIS ZO BIJZONDER


Deze reis is als het ware een citytrip naar Marrakesh maar met een escape naar de Hoge Atlas. Een ‘joie de vivre’ die ons bekoort.


We flaneren op cult-locaties zoals we ze kennen uit filmen en boeken. Marrakesh liet nooit de legende los die men spinde over haar Bohemien-tijd en geeft je een instant nonchalance waar je helemaal blij van wordt. Het was een magische tijd toen ook één van 's werelds grootste modeontwerpers deze exotische stad sierde. Yves-Saint-Laurent vertoefde hier graag en voor lange tijd haalde hij hier heel wat inspiratie uit zijn Bohemien leven. Evengoed ontdekken we de magie van de Medina met de grandeur van haar middeleeuwse paleizen en haar overweldigende souk. We zien het Atlasgebergte lonken vanuit de stad en gaan er heen voor een wandeling en fijne kennismaking met de Berbers zoals de Marrakchi dat ook doen. Ook een heerlijke Hamam hoort daarbij.


De naam ‘Marrakesh Express’ verwijst naar een cultnummer van Crosby, Stills & Nash.DE REIS IN EEN OOGOPSLAG


Dag 1 : Internationale vlucht naar Marokko

We nemen een internationale vlucht naar Marokko en worden ’s avonds hartelijk verwelkomd in Marrakesh.  We overnachten in stijl te midden van de Medina.


Dag 2 : ‘De stad van de Goden’

Vandaag worden we al wandelend ondergedompeld in de Arabische sfeer en de Middeleeuwse verhalen van deze caravaanstad, ook ‘de stad van de Goden’ genoemd.  We treden de medina in via Bab Agnau, één van de bekendste poorten van de stad. De poort was de belangrijkste openbare ingang van de koninklijke kasba. We verpozen in de rust van de oude Medersa ben Youssef. We komen op het befaamde Djemaa el Fna-plein en houden halt in nog zo’n bijzonder oase. We lunchen op een bijzonder “groen plekje” in de oude stad en bezoeken in de namiddag een inspirerende kunstsite. We maken tijd voor een heerlijke aperitief in de nieuwe stad. De verfijnde culinaire smaken van Marrakesh verrassen ons.


Dag 3 : Boho glamour 

De tuin van Majorelle met zijn zeer uitgesproken Majorelle-blauwe elementen, is een bijzondere botanische tuin ontworpen door de Franse kunstenaar Jacques Majorelle in 1924.  Marrakesh had reeds een hoog Boho gehalte en trok tot decennia later kunstenaars aan.  Dit vrije, avontuurlijke leven sprak ook Yves Saint Laurent aan en uit zich in de retrospectieve van zijn werk als couturier. We maken er ook een reis naar het hart van zijn inspiratiebronnen. De Franse architecten van Studio KO bouwden voor zijn oeuvre een architectonisch pareltje. Tijdens het bladeren door de archieven van de couturier raakte Studio KO geïnteresseerd in de dualiteit tussen rondingen en rechte lijnen. Van buiten ziet het gebouw er allegorisch uit als gekleed in baksteenkant. Het interieur is, net als de voering van een kledingstuk, radicaal anders: fluweel zacht, glad en licht. 

Na deze vervullende ochtend en een  heerlijke lunch zetten we onze queeste verder. We flaneren samen met de Marrakchi in de tuinen, verdwalen nog even in de souk en nemen thee in een bijzonder artistieke riad.

’s Avonds genieten we van een heerlijk diner verguld door het maanlicht op een bijzonder dakterras.


Dag 4 : Escapade naar de Hoge Atlas

We verlaten vandaag de stad en bezoeken eerst een Belgische ontwerpster die internationaal hoge toppen scheert. Vervolgens bezoeken we een project voor vrouwen waar we ook lunchen en rijden erna zoals een Boho, Marrakchi het betaamt de stad uit.

Onze avontuurlijke escapade brengt ons naar een klein dorpje in het hoge Atlasgebergte.  We slapen in er in een riad en ervaren het contrast met het weelderige Marrakech. Natuur en bergen omringen ons.


Dag 5 : Het nationaal park Toubkal

Vandaag wandelen we in een vrij woeste omgeving, met fantastische vergezichten. We genieten van de zuivere lucht  in het Nationaal Park Toubkal  gelegen in de hoge Atlas met zicht op de met sneeuw bedekte bergen. We wandelen langs Berberdorpjes. Bij een gastgezin staat de lunch voor ons klaar. We zijn in de ban van de overheerlijke amlou. Een Marokkaanse dip die gemaakt wordt met geroosterde amandelen, arganolie en honing. 


Dag 6 : Ontwaken in de stilte 

Traag, genietend van het lokale leven in een zonovergoten landschap komen we tot rust. Een ochtend met storytelling, een vleugje poëzie en een munttheetje doen ons hier de ware magie beleven van de ongerepte natuur. 

In de late voormiddag rijden we verder de hoge Atlas in tot aan de gateway van dit imposant gebergte. We strekken er onze benen al lopend in de groene velden tussen de olijf-, sinaasappelen- en citroenbomen. Bij zonsondergang genieten we aan de gateway van de Atlas met zicht op de met sneeuw bedekte bergtoppen.  De rode draad van kunst, dynamiek en boho, trekken we ook hier door. 


Dag 7 : Home sweet home

We genieten nog van een rustige ochtend in ons heerlijk verblijf om onze memorabel verblijf af te ronden. Tegen de middag rijden we terug naar Marrakesh waar we lunchen op een bijzondere plek alvorens ons verfrist en geïnspireerd naar de luchthaven te begeven voor internationale verbinding huiswaarts. 

LOGIES


Om Marrakesh echt te ervaren dompelen we je onder in al haar kleuren, levendigheid en ambachtelijk erfgoed. Dit wordt weerspiegeld in de interieurs van de plaatsen waar we zeer comfortabel overnachten. Denk aan verzadigde kleuren, handgemaakte details en slaapkamers gevuld met kunst, klassiek en design waar je in verwondering valt. Een beleving op zich.

In de hoge Atlas logeren we zeer authentiek en eindigen we op een unieke, comfortabele plek aan de rand van Marrakesh.STORYTELLING


Deze reis wordt begeleid door Kim. Maktub” -

‘Het staat geschreven'. Alles wat gebeurt, gebeurt met een reden en komt voort uit een groter plan. Het is een Arabische uitdrukking die een verklaring biedt voor vele levensvragen.

Marrakesh, bruisend van nieuwe energie en traditie, ik kijk er enorm naar uit jullie dra mee te nemen naar deze heerlijke boeiende stad vol hedendaagse  dynamiek maar met een gouden zweem van boho ritmes  uit een haast iconisch verleden. Dra,  Insjallah…

IMPRESSIES


Op deze reis ervaar je een fijne afwisseling tussen cultuur en natuur.  De markante gebouwen en plaatsen in de stad zoals de tuinen (YSL en Le Jardin Secret, de Medina…) De verkenning in Marrakesh was een stap in een andere wereld.  Alsook de tocht in het Atlasgebergte met een attente gids was een fijne beleving. De logies waren in een mooi kader en de gesprekken na de belevingen creëerde een aangename kennismaking. Storyteller Kim weet veel en doseert het allemaal mooi. Ook met aandacht voor iedere deelnemer zijn interesses en vragen.   Ze heeft een sterke verbondenheid met de Arabische en Berber cultuur, een zeer brede kijk en met boeiende gesprekken als resultaat.

 

- Mr Verleije Jan - Antwerpen