OEZBEKISTAN

WAT MAAKT DEZE REIS ZO BIJZONDER


De zijderoute is een netwerk van karavaanroutes door Centraal- Azië, waarlangs gedurende vele eeuwen handel werd gedreven tussen China, het oosten van Azië en het Middellandse zeegebied. Karavanen met zijde, specerijen, goud, keramiek, papier, …gingen via vele verschillende wegen heen en weer. Niet alleen de handel floreerde, er was ook een uitwisseling van ideeën, godsdiensten en filosofieën. Wij verkennen de route in Oezbekistan met de legendarische steden.DE REIS IN EEN OOGOPSLAG


Dag 1: Tasjkent is door de Russen gebouwd op de groei!

Met een internationale vlucht reizen we naar Tasjkent waar we hartelijk verwelkomd worden de volgende dag.

 

Dag 2: Tasjkent is door de Russen gebouwd op de groei!

Na ons in het hotel opgefrist te hebben, gaan we op ontdekking in deze hoofdstad, de grootste stad van Centraal-Azië. Van het oude Tasjkent dat 2000 jaar geleden gesticht werd, blijft er niets over. Met haar pronkerige betonnen congrespaleizen en regeringsgebouwen draagt de stad wel duidelijk de sporen van de ‘sovjetfacelift’.  We nemen de metro naar het centrum van de stad voor een bezoek aan het Amir Temur plein, het onafhankelijkheidsplein en het museum voor hedendaagse kunst.  Met een bezoek aan de ‘earthquake memorial’ ronden we deze dag af met onze eerste impressies van deze stad. 

 

Dag 3: Binnenlandse vlucht naar Urgench

Vandaag bezoeken we het Khast-Imom complex waar de bekende koran van Caliph Uthman bewaard wordt. We ontdekken er de madrassa van Barak-Khan, de indrukwekkende moskee van Tilla Sheikh, het Mausoleum van de Heilige Abu Bakr Kaffal Shashi en het Islamitisch standbeeld van Islamic Imam al-Bukhari.  We snuiven de sfeer op in de lokale bazaar en een keramiekstudio opgericht door bekende keramiekkunstenaars.  ’s Avonds nemen we een binnenlandse vlucht naar Urgench.  Bij aankomst rijden we verder door naar Khiva voor een comfortabele nachtrust.

 

Dag 4: Het Ichan-Kala fort, Unesco Werelderfgoed

In Khiva, bezoeken we er de Unesco Werelderfgoed site van het Ichan-Kala fort.

Een bezoek aan Mukhammad Amin Khan-Madrassa, de Juma moskee, het Toshkhovli paleis, het mausoleum en de minaret van Islom Khodja voert ons terug naar lang vervlogen tijden.  Khiva is nog heel authentiek. De historische binnenstad is niet groot, maar heerlijk om in rond te lopen en de sfeer van weleer op te snuiven.

 

Dag 5: Langs een stukje Zijderoute (480 km – 7 à 8u)
’s Morgens rijden we met de trein langs de Zijderoute naar Bukhara, een heerlijke ervaring door de woestijn van Kyzylkum.  Onderweg genieten we van prachtige vergezichten over de Amudarya rivier en de woestijn!  We observeren de herders die hun kudde hoeden op de schrale steppe.  In de late namiddag komen we aan in Bukhara waar we onze eerste indrukken opdoen en ’s avonds genieten van een heerlijke maaltijd opgeluisterd door lokale muzikanten.

 

Dag 6: Het glorieus verleden van Bukhara
We dompelen ons onder in het oude gedeelte van Bukhara waar het fort, de moskeeën,  de koepels, minaretten en mausolea met hun kleurrijke en prachtige architectuur ons in verwondering doen staan.  We ontdekken het rijke verleden van deze regio met de prachtige Oriëntaals-Russische architectuur van de zomerresidentie van Bukhara’s laatste emir, wiens leefwereld vandaag nog in de stad te voelen is.  We beseffen dat Bukhara echt gezellig is, als we volop genieten in een lokale hamman en bij zonsondergang van onze muntthee nippen op een dakterras. ’s Avonds flaneren moeders er met hun kinderen, terwijl de mannen kaartspelen.

 

Dag 7: Pareltjes van architectuur in Shakhrisabz

Na het ontbijt in ons prachtige authentieke hotel zetten we onze ontdekkingstocht verder naar Shakhrisabz. We bezoeken er het imposante paleis, het museum, mausoleum en de moskee.  Wat een pareltjes van architectuur!  We genieten er van een lekkere, lokale lunch en overnachten er.

 

Dag 8&9: Samarkand- een symmetrisch geheel van madrassa’s

We nemen afscheid en rijden verder naar Samarkand. Samarkand, dat al in de tijd van Alexander De Grote (4de eeuw voor Christus) bestond, is een stad waar reizigers uit de vier windstreken eeuwenlang handel dreven. Na een woelige geschiedenis doet Timoer Link deze stad opnieuw opleven en bouwden de Timoeriden een symmetrisch geheel van madrassa’s, de ene nog rijker versierd dan de andere. Samarkand groeide uit tot een parel van een stad in de 14de eeuw.

We bezoeken er het prachtige Registan plein, de talrijke madrassa’s en de Bibi Khanum moskee, die door Timoer gebouwd werden voor zijn meest geliefde vrouw. 

De volgende dag zijn we te gast in het dorp Koni Ghil waar we kennismaken met de traditionele manier waarop ze van de bast van de moerbeiboom Samarkand papier maken. Inspirerend!  Het is er heerlijk toeven zittend onder de moerbeiboom in de tuin. We leren er de lokale ‘pilaf’ (rijstgerecht) klaarmaken en ontdekken het leven zoals het is.  ’s Avond nemen we de trein terug naar Tasjkent en maken ons klaar voor ons vertrek.

 

Dag 10: Home sweet home

LOGIES


We overnachten zeer charmant en comfortabel in wel uitgekozen hotels in de steden in Oezbekistan. In Bukara en Khiva katapulteert de sfeer van de zeer traditionele, authentieke gerestaureerde koopmanshuizen ons naar een sfeer van 1001 nacht. Afwisseling van boutique hotels en 4* hotels.STORYTELLING

Fijne lokale storyteller die met de nodige knowhow en passie ons doorheen dit fascinerende land brengt

10 dagen

EEN VRIENDELIJKE ONTMOETING MET DE ZIJDEROUTE


Wanneer

  • Van 22 april tot 1 mei 2022
  • Van 7 tot 16 oktober 2022Prijs

  • € 1610 excl.vluchten