CHINA

21 dagen

VERGETEN PARELSWanneer

  • met eigen groep op data naar keuze vanaf 2024Prijs

  • € 2940 excl.vluchten

WAT MAAKT DEZE REIS ZO BIJZONDER


Dit is een China-reis als geen ander!

Tijdens deze reis laten we de grote toeristische trekpleisters links liggen en trekken de bergen in op zoek naar de mooiste plekjes van Zuid-China. In de heuvels van de provincie Guizhou liggen schilderachtige dorpjes waar verschillende bergvolkeren wonen, elk met hun eigen gewoonten en gebruiken. Juist omdat de bewoonde wereld zo ver weg is, leven ze nog op traditionele manier. We zijn er te gast bij de Dong, de Miao, de Gejia en de Shui en kunnen van heel dichtbij zien hoe ze wonen, werken en feesten. En feesten kunnen ze! Daarvan zijn we getuige op het Sanyuesan-festival in Baojing dat elk jaar in de vroege lente plaatsvindt. Dit wordt een hoogdag op onze reis.

We zetten onze ontdekkingstocht verder in de provincie Yunnan. Daar volgen we het spoor van de oude thee- en zoutkaravanen en trekken helemaal tot aan de grens met Tibet. We logeren op 3200 m boven zeeniveau tussen met sneeuw bedekte bergtoppen: yak-boter geurende tempels, indrukwekkende gebedsmolens, stupa’s met kleurrijke gebedsvlaggen, weiden vol yaks. Het is er allemaal!

Van aan de voet van de Himalaya zakken we helemaal af naar het subtropische zuiden vlakbij de Vietnamese grens om te wandelen tussen de meest spectaculaire rijstterrassen van Azië. Op de kleurrijke marktjes in de buurt ontmoeten we Hani, Yi, Miao, Yao en Dai. De vrouwen dragen zelfs om naar de markt te gaan hun prachtig geborduurde kostuums. Heel bijzonder allemaal!DE REIS IN EEN OOGOPSLAG


Dag 1: Internationale vlucht naar Guilin


Dag 2: Aankomst in Guilin

Wij beginnen onze reis op èèn van de mooiste plaatsen van China: Guilin, gelegen aan de Li-rivier, staat bekend om zijn bijzondere karstbergen die van de Chinezen prachtige namen hebben gekregen. Omdat wij ons in deze reis willen concentreren op minder toeristische plekken, blijven we hier maar even om op adem te komen van de lange vlucht.


Dag 3: Terug in de tijd!

Vandaag vertrekken we vanuit Guilin met de hogesnelheidstrein naar de provincie Guizhou. Dit is het land van de 10.000 heuvels waar de natuur overweldigend is en de cultuur van de verschillende bergvolkeren die er wonen enorm fascinerend. Onze eerste halte is Zhaoxing, een prachtig Dong dorp. De Dong is ëën van de 56 bevolkingsgroepen die in China leven. Voor ons is een verblijf Zhaoxing een ideale voorbereiding op wat ons verder in Guizhou te wachten staat.


Dag 4: Heerlijk relaxen in een sfeervol Dong-dorp

Vandaag nemen we rustig de tijd om het dorp te verkennen. De Dong zijn meesters in de houtbouw. In de namiddag trekken we de heuvels in en wandelen door de rijstvelden naar een dorpje in de buurt.


Dag 5&6&7: De mooiste dorpen van Guizhou

We gaan verder en verder weg van de bewoonde wereld. We gaan op zoek naar de mooiste dorpen van de Miao, de Shui en de Gejia allemaal volkeren die in dit heuvelachtig gebied hun woonplaats hebben gevonden. Elk dorp is anders. We bezoeken marktjes en ateliers, proeven van lokale specialiteiten en maken mooie wandelingen in de natuur.


Dag 8: Festival bij de Dong

Dit is een hoogdag op onze reis. Vandaag vieren de Dong uit Baojing hun Sanyuesan festival. Veel mensen uit omringende dorpen komen in hun mooiste feestkledij naar Baojing afgezakt. Dit grote kleurrijke dorpsfeest vindt 1 keer per jaar plaats op de 3o dag van de 3o maanmaand en wordt ook wel eens het Valentijnsfeest van de Dong genoemd. Wij hebben ogen en oren te kort om alles in ons op te nemen. Wat een belevenis!


Dag 9: Op bezoek bij de Grote hoorn Miao

Avontuur verzekerd vandaag! We gaan op bezoek bij de Grote Hoorn Miao. Er zijn slechts 12 dorpen waar deze subgroep van de Miao wonen en deze worden maar zelden door westerlingen bezocht. Wij gaan naar het meest toegankelijke dorp op de dag dat er markt wordt gehouden. Bij deze bevolkingsgroep springen vooral de reusachtige hoofdtooien die de vrouwen bij festivals dragen in het oog.


Dag 10: Uitblazen bij de Naxi in Lijiang

Met de hogesnelheidstrein reizen we vandaag van Guizhou naarLijiang in de provincie Yunnan.Lijiang is de thuisbasis van de Naxi. Dit gezellig stadje gelegen langs de oude theeroute is sinds 1997 Unesco Werelderfgoed.We genieten er van de overheerlijke Naxi-keuken. 


Dag 11: Wandelen aan de voet van de Jadedraaksneeuwberg

We ontdekken de idyllische plekjes van deze streek. Wat is het heerlijk om te kuieren door de nauwe straatjes van de vredige dorpen, te keuvelen met de vriendelijke bewoners en te wandelen in de prachtige natuur met de Jadedraaksneeuwberg op de achtergrond. Hier is het op en top genieten, vooral ook van de stilte.  


Dag 12: Oog in oog met de Tibetanen

We nemen vandaag afscheid van de vriendelijke Naxi en reizen verder naar Shangri-La, een stad vlakbij de Tibetaanse grens. De straatjes van de oude stad doen heel Tibetaans aan. Aan de rand van de stad staat een tempel met èèn van de grootste gebedsmolens ter wereld.


Dag 13: Bezoek aan het kleine Potala

Deze ochtend bezoeken we het Songzanlin klooster dat bewoond wordt door geelkapmonniken. Het is qua bouwstijl geïnspireerd op het Potala Paleis in Lhasa. Het klooster zelf is een enorm complex met verschillende tempels, gebedshallen, binnenpleinen en verblijfplaatsen voor monniken. Vanop het dak hebben we een prachtig uitzicht op de besneeuwde bergtoppen in de buurt. Wij blijven vandaag niet in de stad maar ontdekken al wandelend de streek verder noordwaarts. 


Dag 14: Op ontdekking in eeuwenoude Boeddhistische rotstempels

We laten de Tibetanen en hun kuddes yaks achter ons en gaan weer naar het zuiden. Onze eerste stop is Shibaoshan. Daar zijn eeuwen geleden in de bergwand verschillende rotstempels uitgehouwen. Een mooi bergpad leidt ons er naartoe. Van Shibaoshan is het maar een kort ritje naar Shaxi waar we overnachten. Dit gezellig stadje heeft een authentiek centrum en is gelegen in een groene vallei omringd door rijstvelden. Er wonen vooral mensen van de Bai-minoriteit.  


Dag 15: Het 'Wilde Westen' van China

Vandaag is het relaxen geblazen. Na een rustig ontbijt verkennen we het charmante centrum. Shaxi was vroeger, net als Lijiang, een belangrijke halteplaats voor de karavanen die te paard geperste theeblokken en zout vervoerden naar Tibet, Myanmar en India. Het ademt nog altijd een beetje een cowboysfeer uit. In de namiddag gaan we te voet op pad naar sfeervolle dorpen in de buurt. 


Dag 16: Bye bye Bai

Vrijdag is het marktdag in Shaxi. Een levendige bedoening! Mensen komen vanuit de bergdorpen in de buurt afgedaald, soms nog te paard of met hun muilezel om inkopen te doen. Er zijn mensen van verschillende minoriteiten elk met hun eigen klederdracht. Tegen de middag brengt de bus ons naar Xizhou, een sfeervol Bai-dorp, gelegen bij het Erhai meer. We verkennen het dorp en wandelen langs de oevers van het meer. Dan is het tijd om afscheid te nemen van de vriendelijke Bai en brengt de hogesnelheidstrein ons naar de provinciehoofdstad Kunming waar we overnachten. 


Dag 17: Spectaculaire rijstterrassen aan de grens met Vietnam

Naar het zuiden van Yunnan, vlakbij de grens met Vietnam met als einddoel de indrukwekkende rijstterrassen aangelegd door generaties Hani. De terrassen worden nog steeds door het Hani-volk onderhouden en bewerkt. Omdat de meeste veldjes op de steile berghellingen te klein zijn, gebruiken ze mankracht en soms ook waterbuffels. De mozaïek van veldjes tegen de steile berghellingen is onwaarschijnlijk mooi. 


Dag 18: Naar de markt met kleurrijke bergvolkeren

De hele dag hebben we voor ons om deze prachtige streek te verkennen. 's Ochtends gaan we naar een kleurrijke markt waar verschillende minoriteiten elkaar ontmoeten en waar handelswaren na veel gediscussieer van eigenaar verwisselen. In de namiddag maken we een wandeling door de rijstterrassen.  


Dag 19: Overnachten in het garnizoen stadje Jianshui

Vandaag gaan we naar Jianshui, strategisch gelegen op de weg van China naar Vietnam. Naast Han-Chinezen wonen er hier ook moslims. De met de hand getrokken noedels met schapenvlees en koriander zijn overheerlijk. Ook de tofu van Jianshui is een lokale specialiteit. Wij bezoeken een klein tofu atelier waar deze lekkernij wordt gemaakt.  


Dag 20: Verdwalen in het stenen woud

Na een bezoek aan de lokale markt van Jianshui gaan we terug naar Kunming. Maar onderweg bezoeken we eerst nog een minder toeristisch deel van het Stenen Woud. Een heel bijzonder natuurfenomeen!
We maken ons klaar voor vertrek en vliegen huiswaarts, al mijmerend, met de talrijke belevingen die we graag zullen koesteren.. 


Dag 21: Home sweet home

LOGIES


Tijdens deze intense reis gaan we van hoogtepunt naar hoogtepunt. Opgelet dit is geen reis voor doetjes maar wat we aan luxe inboeten, krijgen we dubbel en dik terug aan unieke ervaringen. Afwisseling van zeer authentiek comfortabel, boetiek tot lokaal en charmant. Steeds met badkamer op de kamer.STORYTELLING


Je gaat op stap met sinoloog, gids en gepassioneerd reizigster Elfi naar nog onbekende stukken Zuid-China. Ze rijgt voor u pareltjes aan elkaar tijdens een fascinerende rondreis.